Effectief en kosten besparend aan de slag
9 tips die je helpen om snel tot een mooi resultaat te komen. Makkelijk voor jou, handig voor ons!
Tip 1: Heldere taal
Gebruik alleen duidelijke, heldere taal, die begrijpelijk is voor een leek. Vaak zitten aanvragen vol met vakjargon of termen waarvan wij eerst de betekenis moet achterhalen. Beeldmakers opereren niet dagelijks binnen het vakgebied van een opdrachtgever. Het is dus van belang dat er duidelijke en heldere taal wordt gebruikt die een leek ook begrijpt.
Tip 2: Onderwerp én doel
Probeer het onderwerp en je doelstelling duidelijk te formuleren. Zorg dat wij niet hoeven te gokken wat het onderwerp is. Probeer wat je wil vertellen te bundelen in een zin. Schrijf zo helder mogelijk op waar je beeldmiddel over moet gaan en wat je er mee wil bereiken. Wij worden namelijk het meest getriggerd door het onderwerp en doel, dat is immers waar wij een creatief voorstel op moeten baseren.
Tip 3: Kort en bondig
Formuleer kort en bondig. Een bijlage toevoegen is (vrijwel) altijd handig. De inhoud moet bijvoorbeeld in slechts twee of drie alinea’s in de briefing te lezen zijn.
Tip 4: Doelgroep
Zorg dat je een duidelijke doelgroep hebt en dat je deze zo specifiek mogelijk kunt omschrijven. Wij krijgen wel eens onduidelijke doelgroepen voorgeschoteld zoals ‘het algemeen publiek’. Het gevaar is in dat geval dat uiteindelijk niemand zich aangesproken voelt. Stel jezelf de vraag: waar vinden we deze mensen? Wat zijn hun interesses? Waar houden ze van? Wat is de functie en leeftijd van deze persoon? Ook zijn wij blij met uitleg tegen welke problemen de doelgroep aanloopt.
Tip 5: Adviseren = leren
Laat je door ons adviseren over het meest geschikte beeldmiddel. Als een producent namelijk helder heeft wat het onderwerp is, stelt hij zich heel snel de vraag: welk middel zou het beste passen? Is dat een animatie, een infographic of juist live action? Vaak vraagt een opdrachtgever om een animatie, terwijl een live action beter zou passen. Wees dus niet bang om in een briefing ons te vragen mee te denken.
Tip 6: Leg uit met voorbeelden
Beeldmakers zijn beelddenkers. Je helpt ons als je jouw wensen niet alleen omschrijft, maar ook laat zien wat je daarbij zelf voor je ziet. Voeg dus plaatjes of links naar voorbeelden toe die voor jou het juiste gevoel uitstralen. Of die qua vorm in de richting komen van wat jij voor ogen hebt.
Tip 7: Budget maakt inzichtelijk
Als producent is het van belang om het beschikbare budget te weten. Het maken van een beeldmiddel is maatwerk, kleine verschillen in keuzes kunnen op het budget behoorlijk verschil maken. Wanneer er in een briefing geen budget is ingevuld, kunnen wij daar weinig mee. Denk aan deze metafoor: als je aan een autoverkoper vertelt dat je een auto wil, weet die verkoper niet of je een tweedehands Fiat 500 uit 1999 wil, of een Tesla Model S uit 2023. Het noemen van een budget – of in elk geval een bandbreedte – helpt ons enorm om te bepalen wat wij voor je kunnen betekenen.
Tip 8: Neem de tijd en vergelijk bewust
Vaak moet er een veel geregeld worden, teksten herschrijven, locatie regelen en mensen uitnodigen. Plan dit compact en logisch zodat opnames achter elkaar kunnen plaatsvinden. Overleg met ons hoeveel tijd er per opname nodig is. Als dit goed in een draaiboek is samengebracht levert dit een soepele draaidag op. Laat een eindverantwoordelijke vakinhoudelijk meekijken bij de opnames. Het is voor de cameraman niet in te schatten wat specifieke regels of volgorde van handelen zijn binnen een organisatie.
Tip 9: Administratie
Het werk is gedaan, de opdrachtgever en wij zijn tevreden. Freelancers, voice-overs of presentatoren hebben inmiddels allang hun factuur naar LinksMedia opgestuurd. Hoog tijd om ook de factuur naar de opdrachtgever te sturen. Maar dan blijkt dat het inkoopnummer nog mist. Je kunt als opdrachtgever enorm helpen door al in de briefing alle noodzakelijke inkoopinformatie mee te geven, zodat ook de afronding van een project soepel verloopt.
Extra Tip:
Dit is de link naar de contact pagina, we gaan samen met jou aan de slag!