Video is een effectieve en aantrekkelijke manier om informatie over te brengen.
Een instructievideo is bijvoorbeeld voor veel webbezoekers handiger dan een lange tekstuele handleiding.Maar voor mensen met een beperking, zoals blinden en slechtzienden, kan video een probleem vormen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw video ook voor hen toegankelijk is? Wat is verplicht?
Kort samengevat: alle videobestanden die vanaf 23 september 2020 op een digitaal overheidskanaal worden geplaatst moeten voor iedereen toegankelijk zijn – met uitzondering van live-video.
Contentmakers moeten aan elke video alternatieven toevoegen zodat ook mensen met een beperking de video kunnen volgen. Wat is het probleem? Iemand die blind of slechtziend is, mist veel van de informatie die met bewegende beelden wordt aangeboden.
Een dove of slechthorende mist auditieve informatie. Er zijn relatief eenvoudige middelen om deze groepen alternatieven te bieden.Waar moet ik aan denken?
De online media player. De ene media player biedt meer toegankelijkheidsopties dan de andere. Kies voor multimediasoftware die is ingericht op toegankelijkheid. Zorg bij elk audiovisueel bestand voor een goed tekstueel alternatief: audiodescriptie en ondertiteling.
Een audiodescriptie geeft voor blinden en slechtzienden een beschrijving van de visuele informatie die de video biedt. Ondertiteling geeft voor doven en slechthorende de gesproken tekst visueel weer, aangevuld met relevante informatie over ander geluid, zoals een sirene, muziek of een knal.
Audiodescriptie en ondertiteling zijn bij korte video’s eenvoudig te realiseren. Bij een lang videoverslag kan een beknopt tekstverslag gebruiksvriendelijker en bruikbaarder zijn. Voorkom lichtflitsen en afleidend achtergrondgeluid in de video. Lichtflitsen kunnen epileptische aanvallen veroorzaken; te veel achtergrondgeluid is storend voor mensen met gehoorproblemen.
Zorg ervoor dat de gebruiker een video met automatisch startend geluid kan pauzeren of stopzetten. Of beter nog zorg dat de video niet automatisch met geluid start. Een video met geluid die direct start bij het openen van een pagina is erg hinderlijk voor gebruikers met voorleessoftware. Zij kunnen dan niet de stem van hun voorleessoftware horen omdat het geluid van de video al speelt.
Bedenk ook dat sneltoetsen vaak niet handig zijn voor mensen met een beperking. Zorg ervoor dat de videosoftware de gebruiker in staat stelt om sneltoetsen uit te zetten of sneltoetscombinaties te veranderen. Wie een website of app toegankelijk maakt voor mensen met een beperking, maakt hem tegelijk beter bruikbaar voor mensen zonder beperking. Bovendien is een videobestand pas doorzoekbaar voor Google en andere zoekmachines als er audiodescriptie en ondertiteling aan is toegevoegd.